fbpx

Paylaş

Tamir ve bakım sektöründe dekorasyonun yeri çok fazladır. Dekorasyon denilince akla ilk gelen boya badana ve alçıpan gelmektedir. Peki günlük hatta kullanmış olduğumuz alçıpan nedir? Alçıpan nerelerde kullanılır ve nasıl üretilir? İşte bu ve bunun gibi tüm sorulara burada cevap vereceğiz.

Alçıpan, ince alçı panellerden oluşan bir yapı malzemesidir. Ara bölme sistemlerinde kullanılan Alçıpan levha, iki kat özel kâğıt arasına sıkıştırılmış bir alçı taşı katmanından oluşur. Bu katman ile kenarlarındaki kağıt bir silindir ile sıkıştırılarak alçıpanı oluşturur. Alçıpan, bir alçı çıtasına ıslak sıva uygulamak için daha önceki yaygın teknikten çok daha verimli bir inşaat yöntemi sağlar. Alçıpan ve dekorasyon ustalarının kullanmış olduğu alçı maddesinin elde edildiği alçı taşı. Dağların altından ve maden ocaklarından çıkartılan bu taş sayesinde insanların bugün kullanmış olduğu ve dekorasyonun en önemli ayağını oluşturan alçı maddesi hayatımızı kolaylaştırıyor.

Alçıpan Asma Tavan Nasıl Yapılır?

Asma tavan nasıl yapılır sorusunun cevabı için aşağıda yapım aşamaları sıralanmıştır.

Tavan Kotunun Belirlenmesi

Projede verilen, yada yapılması planlanan asma tavan kotu lazer yardımı ile işaretlenir. Şantiyelerde +1 kotundan taşınarak projede istenilen kota göre işaretleme yapılır. Mesela tavan kotu 2.80 m ise bitmiş +1 kotu asma tavan yapılacak mahale taşınarak +1 kotuna 1,80 m daha eklenerek alçıpan asma tavanın bitmiş alt kotu bulunur. Öncelikle TU profillerin montajı duvara yapılacağı için 1,80 m’ye alçıpan kalınlığıda eklenere TU profilin alt kotu bulunur. Bu kot lazer yardımı ile oda içerisine dağıtılarak TU profillerin sabitlenmesi yapılır.

Tavan U profilleri (TU28) dubel-vida-pul yardımı ile lazer terazi ile işaretlenen kota 60 cm aralıklarla sabitlenir. (Şartnamede farklı ölçü belirtilmişse o ölçü alınır.)

A ekseni boyunca 90 cm aralıklarla, B ekseni boyunca ana taşıyıcı aralığı kadar (genellikle 90 veya 110 cm) dübel gelecek şekilde tavana dübel yerleri işaretleme yapılır. İşaretlenen yerler matkapla delinerek çelik dübel tavana askı çubukları ile birlikte sabitlenir. Askı çubuklarına klipsli askı maşasının yerleştirilmiş olması gerekir.

Tavan C profilleri olması gereken ölçülere göre kesilir. Klipsli askı maşası  tavan C profilin içerisine yerleştirilir. Askı çubuğunun fazla kısmı bükülür. Ana Taşıyıcı TC profil aralığı 90-110 cm arasında olabilir.

Tali profiller (en alttaki c profiller) daha önceden montajı yapılan TU galvaniz profillerin içerisine dik olacak şekilde geçirilir. Gerekli yükseklik ayarı yapıldıktan sonra tali Tavan C galvaniz profilleri, ana Tavan C taşıyıcı profillere klipslerle montajı sağlanır. Klipslerin uç kısımları kıvrılarak profillerin sabitlenmesi sağlanır. Profillerin aks aralıkları metre ile kontrol edilir, düzeltilmesi gereken kısımlar ölçüsüne getirilir. Karkasın yüzey kontrolü yapılır.

30 cm aralıklar ile alçıpan levhalar galvaniz profillere matkap uçlu  ile vida ile vidalanır. Dikkat edilmesi gereken nokta yan yana gelen levhalarda şaşırtmalı montaj uygulaması yapılır. Yalıtım amaçlı isteğe bağlı taşyünü yerleştirilerek yalıtım sağlanır.

Alçı plakaların kısa kenarları küt olduğu için bu kısımlara maket bıçağı ile suni pah açılır.  Yapışkanlı derz bandı ile  alçıpan levhaların ek yerleri bantlanır. Derz bandı ve vidaların üzerine derz dolgu alçısı uygulanır.

Alçıpan imalatı sonrasında spot yerlerinin açılması, saten alçı çekilmesi ve diğer klima, menfez gibi montaj malzemelerinin yerine montajı ile imalat bitirilir.

Sizin İçin Önerilen Yazılar

blog

KOMPLE EV TADİLATI

SERAMİK KAPLAMA İŞLERİ Granit yada seramik kaplama evlerimizde banyo ve mutfaklarda yoğun olmak üzere hol antre balkonlarda kullanılır. Günümüzde tercih edilen renkler açık doğal taş desenli dijital

blog

EV TADİLATI NASIL YAPILIR ?

1) Ev tadilatına başlamadan önce evinizin ihtiyaçlarını belirleyin. Durum tespiti hem bütçenizi ayarlamanıza yardımcı olur, hem de yaptırmışken hepsi tam olsun diye düşünüyorsanız, hiçbir şeyi atlamamış